ΜΕΛΗ ΔΕΠ
Μαριάννα Καραμάνου
MD Καθηγήτρια Επιστημολογίας Ιστορίας και Ηθικής της Ιατρικής, Δ/ντρια Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής
Η Μαριάννα Καραμάνου είναι Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Καθηγήτρια Επιστημολογίας, Ιστορίας και Ηθικής της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και Αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ιατρικής Ακαδημίας.
Διατελεί Ερευνήτρια (Research Associate) στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο των Ανθρωπιστικών Επιστημών στην Ιατρική (Humanités en médecine) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λωζάννης και Συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (με αντικείμενο: “Έρευνα και Mελέτη της Iστορίας των Bιοϊατρικών Eπιστημών – Ιατρική Δεοντολογία”).
Διετέλεσε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Claude Bernard, Λυών.
Το ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται στο πεδίο της ιστορίας της ιατρικής, της φιλοσοφίας, της ηθικής και δεοντολογίας της ιατρικής, από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, με ιδιαίτερο εστιασμό στον 18ο, 19ο και 20ο αιώνα. Παράλληλα, δραστηριοποιείται ερευνητικά στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών στην ιατρική (medical humanities).
Η απήχηση και η διεθνής αναγνώριση του ερευνητικού της έργου αποτυπώνεται σε δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά μετά από κρίση, σε έγκριτες βάσεις δεδομένων. Μέρος του ερευνητικού της έργου έχει λάβει διεθνείς και εθνικές τιμητικές διακρίσεις.
Η Δρ. Καραμάνου είναι ενεργό μέλος της Γαλλικής Εταιρείας Ιστορίας της Ιατρικής, της Διεθνούς Εταιρείας Ιστορίας της Ιατρικής, της Εταιρείας Διάδοσης του Ιπποκρατείου Πνεύματος και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αφηγηματικής Ιατρικής (Eunames – The European Νarrative Μedicine Society).
Διατελεί τακτικό ισόβιο μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Ιστορίας της Φαρμακευτικής (Académie Internationale d’Histoire de la Pharmacie) και Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος της Βαλκανικής Ιατρικής Ένωσης.
ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΑ ΜΕΛΗ ΔΕΠ
Γεώργιος Ανδρούτσος
Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής
Πουλάκου- Ρεμπελάκου Έφη
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η Έφη Πουλάκου – Ρεμπελάκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική και Μεσαιωνική και Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1993, υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Η παιδιατρική κατά τους βυζαντινούς χρόνους» στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Το 2002 εκλέχτηκε Λέκτορας, το 2008 Επίκουρη Καθηγήτρια και το 2015 Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιστορία της Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Έχει επιβλέψει 46 διδακτορικές διατριβές. Για 18 χρόνια (2002-2020) δίδαξε το μάθημα της Ιστορία της Ιατρικής για τους φοιτητές του 1ου και του 5ου εξαμήνου της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Έχει συμμετάσχει σε πολλά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, είναι μέλος της «International Society for the History of Medicine» από το 1991 και Αντιπρόεδρός της από το 2015 μέχρι σήμερα, μέλος της «The European Society for Philosophy of Medicine and Health Care» από το 1992, του «The European Association for the History of Medicine and Health» από το 1992, του «The Friends of the Welcome Institute for the History of Medicine» από το 1993 και του «Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω» από το 1992.
Παπαϊωάννου Θεόδωρος
Καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διευθυντής Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Τενχολογίας.
Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.
Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Επισκέπτης Καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης και στο Πανεπιστήμιο “Carol Davila”, Βουκουρέστι. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και Εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Συντονισμού στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (Coordination Group on HTA for Medical Devices). Είναι Αντιπρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψηφιακής Ιατρικής, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος της Βαλκανικής Ιατρικής Ένωσης και μέλος Εθνικών και Διεθνών Επιστημονικών Φορέων και Ομάδων Εργασίας. Διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Αποζημίωσης Υπηρεσιών Υγείας, Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και Υλικών του ΕΟΠΥΥ, συνεργάτης της Microsoft Research, ερευνητής στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Πληροφορικής του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον και στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Εισήγαγε και διδάσκει τα μαθήματα “Βιοϊατρική Τεχνολογία” και “Biomedical Engineering and Technology” στο ελληνικό και στον αγγλόφωνο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, αντίστοιχα, ενώ συμμετέχει στη διδασκαλία κλινικών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων σε θέματα τεχνολογίας και πληροφορικής της υγείας. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην καρδιαγγειακή τεχνολογία, την κλινική μηχανική, τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη μελέτη ιατροτεχνολογικών προϊόντων, την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, την ανάλυση ιατρικών δεδομένων καθώς και την ιστορία της ιατρικής και την ιατρική ηθική. Η έρευνά του του έχει λάβει διεθνή και εθνικά βραβεία και έχει δημοσιευθεί σε 250 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (Google Scholar | Scopus) με περισσότερες από 9200 αναφορές (h-index 51). Σύμφωνα με το σύστημα AD Scientific Index (Alper-Doger Scientific Index) (World Scientist and University Productivity Rankings), η έρευνά του στο πεδίο της βιοϊατρικής τεχνολογίας (biomedical engineering) κατατάσσεται στη 2η θέση στην Ελλάδα, στην 1η θέση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο 10% των ερευνητών με τη υψηλότερη απόδοση διεθνώς.
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ
Νικολακάκης Ιωάννης
Διδάκτορας, Εργαστήριο Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο Γιάννης Νικολακάκης είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πλόβντιβ, κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που αφορά στον βιολογικό πόλεμο. Διατελεί επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος από το 2020. Έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις που άπτονται της ιστορίας της ιατρικής σε ελληνικά πανεπιστήμια, σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά περιλαμβάνουν την παγκόσμια ιστορία, ειδικότερα την ιστορία της ιατρικής αλλά και την αρχαιολογία. Παράλληλα, το ενδιαφέρον του είναι υψηλό για την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και τα ηθικά διλήμματα που εκείνη προκαλεί.
Δρ., Δρ. Κωνσταντίνος Λάιος
Αρχαιολόγος, Χειρουργός
Ο Δρ. Δρ., Κωνσταντίνος Λάιος είναι Γενικός Χειρουργός και Εντεταλμένος Διδάσκων του Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (κατεύθυνση αρχαιολογία) του ΕΚΠΑ και της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Είναι Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής (ειδίκευση Κλασική Αρχαιολογία), και Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής (ειδίκευση Ιστορία της Ιατρικής) του ΕΚΠΑ. Πρώην υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, κατόπιν πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού ο Δρ.Δρ. Λάιος πραγματοποίησε Μεταδιδακτορική Έρευνα στο Εργαστήριο Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής.
Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά καταχωρημένα στις βάσεις δεδομένων Pubmed, Scopus.
Μονογραφίες: Οι ασθένειες και η εικονογραφία τους κατά την αρχαιότητα (2015), Οι ψυχικές διαταραχές σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες ιατρούς (Αδημοσίευτη).
Επιστημονικά ενδιαφέροντα: Ιστορία της Χειρουργικής, Αρχαία Ελληνική Ιατρική, Ελληνική ιατρική του 19ου αιώνα.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ
Μάρθα Βελονάκη
Η Μάρθα Βελονάκη είναι ιατρός, ειδικευόμενη στην Ψυχιατρική παιδιού και εφήβου στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και υποψήφια διδάκτωρ στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Στα πλαίσια της διδακτορικής της διατριβής μελετά το θέμα: «Ιστορία, Ηθική και τρέχουσες αντιλήψεις γύρω από τις Νευροαναπτυξιακές διαταραχές και την έννοια της Νευροποικιλότητας». Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος «Βιοστατιστική» του ΕΚΠΑ. Το ενδιαφέρον της για την Ιστορία της Ιατρικής παρουσιάστηκε από την αρχή των σπουδών της στην Ιατρική και, ως συνεργάτιδα του εργαστηρίου της Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής, έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητες. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ιστορία της ιατρικής διαφορετικών πολιτισμών και χρονικών περιόδων, την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων καθώς και θέματα βιοηθικής.
Παναγιώτης Βενιέρης
Ο Πάνος Βενιέρης, είναι Χειρουργός Ουρολόγος, Επιμελητής της Ουρολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» και Επιστημονικός Συνεργάτης της 3ης Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής Αθηνών, στο Αττικό Νοσοκομείο, όπου συμμετέχει στη διδασκαλία των φοιτητών Ιατρικής του ΕΚΠΑ και είναι υπεύθυνος του Ιατρείου των Ενδοκυστικών Θεραπειών. Είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Eργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής, της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., με θέμα διατριβής «Η Γαλλική Ουρολογική σχολή τον 19ο αιώνα και η συμβολή της στη γένεση της σύγχρονης Ουρολογίας στην Ελλάδα : Από τον Jean Civiale (1792-1867) στον Βαρθολομαίο Γκίζη (1866-1930)». Κατέχει πτυχίο του τμήματος Πολιτικής Ιστορίας, της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Η.Π.Α. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ουρολογίας του 18ου, 19ου και 20ου αιώνα, ωστόσο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την Αραβική Ιατρική του 4ου, 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ.
Τίνα Γκολφάκη
Η Τίνα Μαρία Γκολφάκη είναι απόφοιτος του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στη Γεωργική Χημεία. Διαθέτει Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Χημεία Τροφίμων και τη Διατροφή από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει, επίσης, φοιτήσει σε Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διοίκηση επιχειρήσεων (σειρά 101) στην Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων. Είναι υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα διατριβής “ Καλλυντικά το 19ο αιώνα και η σύγχρονη αξιολόγησή τους ”. Γνωρίζει άριστα αγγλικά και ρωσικά, και μέτρια, γερμανικά και σερβικά. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο πεδίο της ιστορίας της ιατρικής, της ιατρικής ηθικής και των medical humanities.
Δημητριάδης Γιάννος
Υποψήφιος Διδάκτορας Ιστορίας της Ιατρικής, Εργαστήριο Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος
O Γιάννος Δημητριάδης είναι Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος και υποψήφιος Διδάκτορας Ιστορίας της Ιατρικής στο Εργαστήριο Ιστορίας της Ιατρικης και Ιατρικής Ηθικής. Εισήχθη μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων από το Ενιαίο Λύκειο Διαβολιτσίου στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε με άριστα, για να ειδικευθεί στη συνέχεια στη Δερματολογία και Αφροδισιολογία στη Γαλλία, όπου διετέλεσε ακολούθως Επιμελητής Αφροδιολογίας στο Νοσοκομείο του Metz στη Λωρραίνη, όπως και στο Hôtel-Dieu των Παρισίων. Εξειδικεύτηκε στη Γαλλία στην Παιδοδερματολογία, στη Δερματολογική Λοιμωξιολογία, στις Τροπικές Δεματοπάθειες, στη Δερματολογία των μελανόχρωμων επιδερμίδων, στη Δερματολογική Σημειολογία Συστηματικών και Αυτοανόσων Νοσημάτων, καθώς και στην Αισθητική Επεμβατική Δερματολογία. Η διδακτορική του διατριβή αφορά στην ιστορία της διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης της ανθρώπειας ψώρας. Τα ειδικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στη νεώτερη και σύγχρονη ελληνική και γαλλική Ιστορία της Ιατρικής. Από το 2021, συμμετέχει στην παροχή διδακτικού έργου του Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικης και Ιατρικης Ηθικής.
Χρήστος Καζάζης
Ο Χρήστος Καζάζης είναι Ειδικός Παθολόγος με Εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη. Έχει ερευνητικό ενδιαφέρον στο πεδίο της ιστορίας της ιατρικής, ιατρικής ηθικής και medical humanities. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Το θέμα της διατριβής του είναι “Η ιστορία του Νοσοκομείου Σάμου κατά τις πρώτες έξι δεκαετίες λειτουργίας του και η έκβαση νοσηλείας ασθενών με γρίπη και πνευμονία από το έτος 1898 έως το 1959”.
Κασσιανή Κουτσιαρή
Θεοχάρης Λεπενός
O Θεοχάρης Λεπενός είναι Γενικός Ιατρός, Ιατρικός και Διοικητικός Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αμφίκλειας. Είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Εργαστηρίου Ιστορίας και Ηθικής της Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής είναι: «Η ανεκτίμητη συμβολή του Louis Pasteur (1822-1895) και των μαθητών του στη μελέτη, διαχείριση και εξάλειψη των επιδημιών» Έχει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον για την ιστορία της ιατρικής του 18ου, 19ου και 20ού αιώνα.. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Παθήσεων από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ο Θεοχάρης Λεπενός είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης Διαβήτη και της Ελληνικής Ένωσης Παχυσαρκίας.
Κωνσταντίνος Μανές
Γιάννης Μπίρης
Ο ιατρός Ιωάννης Α. Μπίρης MD, είναι Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην υπερηχοτομογραφία. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Έγινε μέλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Υπερήχων στην Ιατρική (AIUM) το 1988 και της Διεθνούς Ένωσης Αγγειολογίας (UIA) το 1991. Ασχολείται με την έρευνα της Ιστορίας και έχει γράψει αρκετά βιβλία, δοκίμια και άρθρα. Το 2020, με το βιβλίο του «Κάστρα και οχυρά στη Μεσσηνία», βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών στην τάξη των γραμμάτων και των τεχνών για τη συμβολή του στην έρευνα της ιστορικής γεωγραφίας της Πελοποννήσου. Από το 2020 είναι υποψήφιος διδάκτωρ στην Ιστορία της Ιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με θέμα της διατριβής: «Η Ιατρική στις βενετικές κτήσεις στη Μεσσηνία τον ύστερο μεσαίωνα. – Το νοσοκομείο της Μεθώνης». Επίσης ενδιαφέρεται για τη μελέτη της πανδημίας της πανώλης του 1347 (Μαύρος Θάνατος) αλλά και την ιατρική της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Παναγιώτης Σταυρόπουλος
Έλενα Τάτσιου
Η Έλενα Τάτσιου είναι Διευθύντρια Σχολικής Μονάδας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων ειδίκευσης: α) «Στελέχη εκπαίδευσης στις Επιστήμες της Αγωγής», Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (με υποτροφία) και β) «Ειδίκευση στην διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας» Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και απόφοιτος Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του ΑΠΘ. Έχει ολοκληρώσει τρεις κύκλους μεταπτυχιακών επιμορφώσεων στην Ιστορία της Ιατρικής: α) Certificate (online, credit) The Black Death: The World’s Most Devastating Plague by Dr. Dorsey Armstrong, Purdue University, β) Certificate (online, credit), Studies in Medicine: Its Art, History, Science, and Philosophy, UC Santa Cruz, 2023 και γ) Certificate (online, non-credit), History of Medicine, Oxford University 2022. Εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα: «Η Πανώλης στην αγγλική λογοτεχνία και οι ιατρικές αντιλήψεις για την αντιμετώπισή της στη Μεγάλη Βρετανία (14ος – 17ος αι.)».
Αθανάσιος Τσαρακλής
Σοφία Φίκα
Η Σοφία Φίκα είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Ιστορία της Φιλοσοφίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2019 έως το 2023 εργάστηκε ως αρχιτέκτων στο αρχιτεκτονικό γραφείο React Architects. Είναι συγγραφέας του βιβλίου, Φιλοσοφία της Τέχνης και Αναγέννηση, Ιδέες, συμβολισμοί και εικόνες (Μ. Σιδέρης, Αθήνα, 2021) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας Φαρσάλων. Έχει συμμετάσχει στο συνέδριο φιλοσοφίας Philosophy and Emotions του Πανεπιστημίου του Novi Sad, με θέμα εργασίας Philosophy and Emotions in Renaissance Art και στο International Youth Forum του Institute of Open Education στη Μόσχα, με θέμα εργασίας Architecture in Ancient Athens, εργασία η οποία παρουσιάστηκε και στο Hellenic Centre του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο βιβλίο Philosophy and Leadership (Μ. Σιδέρης, Αθήνα, 2017). Από το 2023 εργάζεται ως αρχιτέκτων στο αρχιτεκτονικό γραφείο R.C.TECH.
ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ
Δρ. Δρ. Μιχαλέας Σπύρος
Μεταδιδάκτορας, Εργαστήριο Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής- Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Ιατρική Σχολή
Ο Σπύρος Μιχαλέας είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδίκευση στις ιστορικές πηγές, διδάκτωρ νεότερης ελληνικής ιστορίας του ιδίου πανεπιστημίου, διδάκτωρ και μεταδιδακτορικός ερευνητής ιστορίας της ιατρικής του ΕΚΠΑ.
Από το 2022 διδάσκει στο αγγλόφωνο τμήμα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και από το 2023 στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Ιστορία, Ηθική και Κοινωνιολογία της Ιατρικής». Έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις που άπτονται της ιστορίας της ιατρικής σε ελληνικά πανεπιστήμια, σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του εκδοτικού οίκου Wiley-Blackwell (Oxford) και φιλολογικός επιμελητής του επιστημονικού τόμου «Επαναστατική δράση και μυστικές εταιρείες στη νεότερη Ευρώπη» (2017). Έχει τιμηθεί με το βραβείο Σπύρος Δοξιάδης για τον Έφηβο. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του στην ιστορία και ειδικότερα στην ιστορία της ιατρικής περιλαμβάνουν τις υγειονομικές διοικητικές δομές τη μελέτη της αστικής και της αγροτικής αποκατάστασης, καθώς και του επιπέδου υγείας των Ελλήνων προσφύγων στην κεντρική Μακεδονία κατά τον Μεσοπόλεμο, για τα οποία έχει ψηφιοποιήσει και επεξεργάζεται ηλεκτρονική βάση 200.000 προσφύγων.
Μπολτέτσος Τριαντάφυλλος
Μεταδιδάκτορας Εργαστήριο Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής- Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Ιατρική Σχολή
Έχει σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Έχει Μάστερ στην Ποιμαντική Θεολογία και Αγωγή και έχει λάβει Διδακτορικό Δίπλωμα στη Θεολογία (Ποιμαντική Θεολογία & Μεθοδολογία) επίσης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται από το 2000, ως Προϊστάμενος Διοικητικού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και εκτός των άλλων συνεργάζεται στο πλαίσιο αυτό με τον σταθμό «STAR Κεντρικής Ελλάδας». Έχει παρακολουθήσει σεμινάριο με θέμα «Ποιμαντική Πράξη και Ψυχική Υγεία», στην Αθήνα, με φορέα διοργάνωσης την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών,
καθώς και σεμινάριο για θέματα Γάμου και Οικογένειας τής “International Academy for Marital Spirituality”, στις Βρυξέλλες, αλλά και ειδικό σεμινάριο τού “Fletcher School, Tufts University, Initiative on Religion, Law, and Diplomacy” στην Αθήνα. Επίσης, έχει ολοκληρώσει με άριστα το ετήσιο πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Επιστήμη της Ψυχολογίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει διδάξει ως επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος Εκπαίδευσης: «Ανθρωπιστικές Σπουδές και Βιώσιμη Ανάπτυξη», καθώς και σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ), όπως και στο Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Έχει γράψει και εκδώσει περισσότερα από επτά βιβλία και έχει συμμετάσχει με κείμενά του σε άλλους τουλάχιστον επτά συλλογικούς τόμους.
Δρ. Γεωργία Παπασταύρου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Κωνσταντίνος Γκρίτζαλης
Δρ. Δρ. Αναστάσιος Μυλωνάς
Ο Δρ Δρ Αναστάσιος Ι. Μυλωνάς, MD, DMD, PhD, PhD, είναι Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός και Ιστορικός της Ιατρικής. Πτυχιούχος της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι Διδάκτορας τόσο της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ (Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική), όσο και της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ (Ιστορία της Ιατρικής). Ο Δρ Δρ Μυλωνάς είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Ως Διευθυντής Σύνταξης (2016-2020) του περιοδικού “Αρχεία Ελληνικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής”, καθιέρωσε ένα ειδικό τμήμα με τίτλο “Ματιές στην Ιστορία της Ιατρικής”, γράφοντας και δημοσιεύοντας από τότε άρθρα που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της ιστορίας της Στοματικής και Κρανιο-Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, καθώς επίσης και των όμορων ιατρικών και χειρουργικών ειδικοτήτων. Διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στην Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής και Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Michigan, Ann Arbor, Michigan, USA. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (2021-2024), καθώς επίσης και Σύμβουλος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κρανιο-Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (2022-2024). Ο Δρ Δρ Μυλωνάς έχει ιδιαίτερα ερευνητικά ενδιαφέροντα για την Βυζαντινή Ιατρική και Χειρουργική, ενώ όσον αφορά την Ιατρική Ηθική και τις ανθρωπιστικές ιατρικές επιστήμες εστιάζει στο ιατρικό απόρρητο, τα ηθικά προβλήματα στο τέλος της ζωής, καθώς επίσης και την δόμηση επαγγελματικών ηθικών αξιών στην προπτυχιακή ιατρική και οδοντιατρική εκπαίδευση. Είναι Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας για την Ιστορία της Ιατρικής, καθώς επίσης και πολλών Ελληνικών και Διεθνών Επιστημονικών Ιατρικών και Οδοντιατρικών Εταιρειών/Ακαδημιών.
Ποθουλάκη Αντωνία
Διδάκτωρ- Ερευνήτρια Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η Αντωνία Ποθουλάκη (PhD, Post Doc) είναι διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Ηθικής Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής (ΕΚΠΑ), Ελλάδα. Έχει τελέσει Επίκουρη Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Ηθικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων & Τεχνολογίας George Herbert Walker, στο Πανεπιστήμιο Webster της Βιέννης, Αυστρία. Κατέχει δίπλωμα Φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, Μεταπτυχιακό (MSc) τίτλο του Διαπανεπιστημιακού και Διεπιστημονικού Προγράμματος «Ηθική Φιλοσοφία» (ΕΚΠΑ) και Διδακτορικό Εφαρμοσμένης Ηθικής Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΕΚΠΑ). Είναι Επιστημονική Συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και Ερευνήτρια (senior researcher) του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπου συμμετέχει ως συντονίστρια και εκπαιδεύτρια σε συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε Εθνικά και Ευρωπαϊκά Ερευνητικά έργα (R&D). Το ερευνητικό και διδακτικό της έργο καλύπτουν το φάσμα της βιοηθικής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ιατρικής δεοντολογίας και το δίκαιο της υγείας. Μέρος του ερευνητικού της έργου έχει διακριθεί και δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Trafficking Εσωτερικές «Πορείες» σε Εκτός Νόμου «Διαδρομές» – Ηθικές, Νομικές και Ψυχολογικές Προεκτάσεις» (ISBN: 978-960-635-044-3).
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Γεωργία Μήνα
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Σιμίνα Κόη
Ιστορικός της Επιστήμης, Μουσειολόγος